Curry iz rdeče paprike in paneerja

IMG_4756

Paneer je preprost, doma narejen sir iz kravjega mleka. Običajno samo takega najdete v indijski kuhinji in vsaka indijska gospodinja ga zna pripraviti sama. Namesto paneerja lahko na  curryju uporabiš tudi albuminsko skuto, ki je manj kisla kot običajna. Pražene, pečene ali pokuhane rdeče paprike pa čudovito karamelizirajo in dajo sladkast okus, ki se odlično poda k nežnemu paneerju in pekočini dobrega indijskega čilija.

V možnarčku ali pa mlinčku zmelješ malo celega popra, semena cardamoma, nekaj klinčkov, ščepec fenugreeka in sol. To mešanico uporabiš kasneje.

V ponvici zagreješ ghee ali pa olje, dodaš žličko semen kumine in pražiš toliko časa, da začnejo pokati. Nato dodaš na kolobarčke zrezano mlado čebulico, eno žlico čisto na drobno narezanega ingverja in enako pripravljenega česna. Rahlo prepražiš nato pa dodaš 1 žličko čilija v prahu in 3 sesekljane paradižnike. Pražiš toliko časa da voda izhlapi. V ponev dodaš še na kocke zrezane šampinjone in spet pražiš toliko, da voda izhlapi. Zdaj dodaš na tanke krhlje narezano rdečo papriko in mešaš da se prepraži in postreseš z mletimi začimbami. Dobro premešaš in kuhaš še par minut, potem pa po vrhu nadrobiš paneer in svež koriander, ali v mojem primeru, posušene karijeve liste.

Kaj bo dobrega?