Momofuku Ko/New York

523945_10150852259973394_273251765_n

Momofuku Ko iz New Yorškega East Villagea je verjetno najbolj prepotentna restavracija z najbolj nepričakovano izkušnjo. Ali vam bo popolnoma in brezpogojno všeč ali pa boste iz restavracije odšli z rahlim priokusom.

Najprej se začne z rezervacijo. Rezervirate lahko točno in samo 14 dni pred želenim datumom. Rezervacija poteka izključno preko spletnega rezervacijskega sistema, začne se točno ob 10:00 in za čas kosila ali pa večerje je na razpolago samo 12 stolov! Torej mora imeti človek ogromno sreče, da si zagotovi dan in uro, ki si jo želi. Pri rezervaciji pustiš podatke kreditne kartice in pri obisku je dovoljenih le 15 minut zamude. Če zamudiš kaj več, ti trgajo celoten znesek menija in na tvoj stol lahko spustijo nekoga drugega. In še to. Rezerviraš lahko samo za parno število oseb. Ves ta cirkus se zgodi še preden vstopiš v restavracijo …

Od zunaj restavracija izgleda kot nekakšen vhod v diskoteko. In to je edina fotografija, ki jo boste lahko posneli. Slikanje restavracije ali pa bognedaj jedi je namreč strogo prepovedano. Enako je prepovedana uporaba telefonov!

Končno vstopiš skozi ta kovinska vrata in notranji prostor te s svojo skromnostjo malček preseneti. Restavracija namreč nima jedilnice. Vse kar vidiš pred seboj je majhen prostor z dolgim šankom ob katerem se niza dvanajst barskih stolov, takoj za šankom pa je štedilnik, žar, umivalnik in nekaj delovne površine. Vse skupaj izgleda in tudi je, dokaj tesno. Brez poškrobljenih belih namiznih prtov, pogrinjkov in dragega servisa… Vsakemu pripada kozarec za vino, če ga pijete, in najbolj cenene lesene kitajske palčke. No, in bombažen serviet. Skrajno nenavadno za restavracijo s kar dvema Michellinovima zvezdicama!

Potem pa se začnejo vrstiti jedi. In ni jih malo. Vse skupaj traja več kot 3 ure in zaužijete približno 17 jedi. Vse so pripravljene v tisti mali kuhinji – prav vse od začetka pa do konca naredijo tam. Bojda imajo še eno majhno kuhinjo v kleti kjer se dogaja predpriprava. Glavni chef je David Chang ali gastronomski “wildechild”. Antony Bourdain je v svoji zadnji knjigi namenil celo poglavje slavospevu zanj. Da je Chang naredil to kar si potihem želi vsak chef. Popolno osredotočanje na hrano brez rompompoma, kot pravi, z belimi prti, pogrinjki, neštetimi natakarji, srebrnino, rožami in uniformami. Klasiki je pljunil v obraz in se koncentrira na stvar, ki je duša vsake restavracije. Hrana. In roko na srce, hrana je bila nekaj čisto drugačnega. Tu ne gre za molekularnost ampak za detajlistično minucioznost, za nenavadne sestavine, za popolno kohezijo okusov in čisto prezentacijo po vzoru japonske natančnosti. Kljub temu jedi izvabljajo VAU… vsakič in znova.

Žal mi je, da se jedi ni dalo zabeležiti drugače kot da sem na hitro zapisala povzetek obrazložitve kuharja, ki je jed postregel. Doživetje je bilo enkratno ampak na izstopu sem se spraševala, če ni ravno to, da ti primaknejo stol in te posedejo za čudovito opremljeno mizo, kjer te čaka lesketajoča se srebrnina in čudovit, nenavaden porcelan, kjer uniformirani strežaji poskrbijo za najmanjše malenkosti… tisto kar naredi obed poseben, čaroben  in “vreden” – konec koncev tudi denarja. Jaz še vedno mislim da je tudi to zelo pomemben faktor. Obedovanje je celovito doživetje – tako hrane kot ambienta in vzdušja. Naj ostanem pri tem zaključku.

1. Oyster with apple vinaigrette

2. Duck heart with ginger and apple

3. Daikon with avocado and crispy onion

4. Potato suffle with smoked caviar and french dressing

5. Clear miso soup

6. 4 fish dish with:

Sea brim with roasted scales and chives

Beetroot and spanish mackerel

Fluke and smoked red pepper paste

Scallop with water chestnut and buttermilk poppy seed

7. Sweet Maine shrimp with yellow curry fish soup, chilly and smoked orange oil

8. Mushroom salad with jalapeño pure and pickeled onion

9. Octopus salad with fresh lilly bubs and mustard greens and potato purée and pistacchio miso

10. Puffed egg with baked dashi and braised konbu

11. Bento box: duck meatball in tomato sauce, grilled rice rolled in duck fat, grilled and smoked mustard greens and hammcock consume with bean sprouts

12. Monkfish with maine sea urchin in a lobster and chicken legs with chilli, onions, sake, ginger sauce

13. Smoked duck breast, pigs head and leg, pickled klobasa, chicken-duck pate with grilled mustard

14. Sous vide squab breast with sunchoke puree, red grapes, barley, crispy barley, skin of the duck and a duck leg

15. Goat milk ice cream with granulated honey and earl grey tea, pomegranate, honey and milk jelly

16. Frozen shaved cured foie gras, lychee fruit, pineapple brittle and wine jelly

17. Quince sorbet with rye bread and rosemary sugar.

Kaj bo dobrega?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s