Biryani z raito

IMG_7193

Indijska je meni najljubša. Letos sem raziskovala okuse juga in biryjani, povsem neprepotentna, mila jed, se je absolutno vključila na seznam mojih najljubših jedi. Tistega v Hyderabadu, z aromatičnim jagnječjim mesom, ki se je skrival pod še bolj plemenitim vonjem in okusom biryanija, tistega nikoli ne bom pozabila. Tam namreč delajo najboljšega in mesto celo slovi po tem. Pa sem ga naredila še doma in prekleto dobro mi je uspelo posnemati vse tiste okuse! Poleg pa sem naredila še raito z granatnim jabolkom.

Magija biryanija se dogaja pod pokrovom, ki ga med kuhanjem ne smeš dvigovati, zato da začimbe krepko zašvicajo in njihove arome prepojijo riž. Zatorej je potrebno previdno odmeriti količino vode, da se ne bi riž razkuhal ali pa zapekel na dno posode. Biryani se običajno pripravlja v pečici, ampak če imate dober litoželezni lonec, potem je tudi na šporgetu vredu.

V posodi najprej prepražiš 1 veliko čebulo, zrezano na rezine. Ko je gotova jo odstraniš iz posode. Nato zmiksaš 2 česna in dober cm velik kos ingverja ter to na rahlo popražiš na 1 veliki žlici gheeja. Potem dodaš 5 kardamomov, 5 klinčkov, 1 veliko cimetovo palčko, 1 žličko mletega koriandra, 1/2 žličke mlete kumine, 1 ali 2 cela posušena čilija, 1 žličko suhe mete, 1/2 žličke kurkume, 1/2 žličke garam masale, 4 poprova semena in žličko soli. Vse premešaš in dodaš 2 skodelici basmati riža nato pa zaliješ z vodo toliko, da sega približno 2 centimetra čez raven riža v posodi. Jaz sem dodala še razine svežega kokosa in pest rozin. Pokriješ s pokrovko, naj najprej zavre potem pa zmanjšaš jakost na miminum in pustiš približno 15 minut. Če delaš v pečici, bo trajalo kakšni 20 minut na 180 stopinj.

Gotov biryani se lahko postreže ob mesu ali pa kar tako. Meni je tak najljubši. Zraven sem pripravila še raito – na maslu prepražiš celo kumino in gorčična semena, potem pa to vmešaš skupaj s sesekljanimi kumaricami, čebulo in meto.  Soliš. Jaz sem jo potresla še z granatnim jabolkom.

2 thoughts on “Biryani z raito

  1. mmmMMMMmmm moram se navadit brat tvoje zapise dopoldan, ne kasno zvečer … kruli mi ;)
    In ja, tudi meni je od svetovnih kuhinj (poizkušenih), indijska na prvem mestu … ampak ne taka, iz restavracij, tista, ljudska ;)
    Dober tek!

Kaj bo dobrega?