3x šparglji v rižoti

photo

Zvestim fenom špargljev, takšnim kot sem jaz, špargljev ni nikoli zadosti. V rižoti, ki sem jo kuhala čez vikend so šparglji pripravljeni na tri načine. Najprej so kot omakica, potem so delno pokuhani tanki lističi in nato še surovi prepolovljeni vrhi. Tisto rumeno tam pa je prepeličje jajce, ki se tako fino prilega k tej večteksturni rižoti, saj ji subtilno doda nežnost v ustih, tako da ni nič narobe, če si vanjo streš kar dve.

Najprej na malo oljčnega olja in masla prepražiš žlico zrezane čebule in 2 stroka česna, nato dodaš grobo narezane spodnje tretjine špargljev, soliš, poliješ s toliko vode, da šparglje prekrije in pokuhaš. Potem dodaš še šopek peteršilja in vse skupaj zmiksaš v ne preveč fino zmes.

Nato se lotiš kuhanja rižote na čisto klasičen način. Najprej prepražiš na olju drobno sesekljano čebulo, dodaš arborio riž, počakaš da zastekleni, zaliješ z vinom toliko da ga preprije in vztrajno mešaš. Soliš in popraš. Ko izpari, postopoma zalivaš z vročo jušno osnovo in pri tem vesčas vztrajno mešaš. Medtem naj tvoj kuhinjski “asistent” na tanke lističe pod kotom nareže malo več kot drugo tretjino špargljev. Toliko da ostanejo le vrhi. Ko je riž skorajda pri koncu, namesto naslednje porcije juhe, zaliješ z špargljevim miksom in nato vanj vmešaš še narezane šparglje, eno žlico parmezana in pol žlice masla ter dosoliš, če je potrebno. Ko je rižota gotova, jo potreseš še s prepolovljenimi vrhi špargljev in v servirano porcijo streš po eno prepeličje jajce. Jedci naj že čakajo za mizo s priborom v vis, kajti rižoto je potrebno servirati takoj.

Kaj bo dobrega?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s