Jutranji sprehod…

pretzel_presta_black_halloween_hummus_food_styling

Inspiracija.

Na levi stran malo hrustljav, notri pa presenetljivo zračen in mehak. Na desni strani pa še čisto vlažen kupček. Predlagam pa, da si tako žleht presenečenje umisliš za zajtrk ali prigrizek na noč čarovnic, kakšen drug dan bi bilo verjetno slabše sprejeta.

Gre za kruh, oziroma presto obarvano z ogljem in korenčkov humus.

Humus pripraviš enako kot iz čičerike, le da njo zamenja dušen, ali še bolje, pečen korenček.

Testo za presto narediš takole:

Najprej narediš kvasni nastavek – v pol skodelice vode zmešaš kvas in žlico melase ali ječmenovega sladu. Lahko pa katerokoli drugo sladilo. Počakaš 5 minut da se začne peniti.

V posodi zmešaš 2 in pol skodelice moke, žličko soli in žličko drobljenega oglja. Oglje kupiš v lekarni. Kot nadomestek lahko uporabiš tudi črno barvo za živila. K suhim sestavinam dodaš kvasni nastavek, zmešaš in dodaš še 2 žlici stopljenega masla. Med mešanjem dodajaš še po žlico vode da dobiš mehko, voljno a ne lepljivo testo. Testo naj nato vzaja slabo uro.

Iz testa oblikuješ preste tako, da kos testa razvaljaš v palec debelo in cca 10 cm dolgo “klobaso” nato pa konca 2x zviješ in prepogneš navzdol. Preste naj počivajo še cca 20 minut za še enkrat vzhajajo. Medtem segreješ pečico na 200. V višji posodi zavreš vodo, dodaš 1 žlico sode bikarbone nato pa daš vsako presto posebej v krop za cca pol minute. Položiš jih na pomaščen papir.  Preste premažeš z mlekom in nanje podrobiš grobo sol. Pečeš jih slabih 20 minut.

3 thoughts on “Jutranji sprehod…

Kaj bo dobrega?