Chicken tikka masala

IMG_2131

Dobra chicken tikka masala zahteva malo več priprav in je za ščepec bolj zamudna kot ostale indijske jedi, ampak vsekakor vredna truda. Glavna sestavina je piščanec – lahko bi uporabili prsa vendar je meso piščančjih bedrc okusnejše zato sem tudi sama izbrala bedra.

Že dan prej je potrebno pripraviti mešanico začimb z jogurtom v kateri bo meso ležalo vsaj 10 ur. Začimbe v katerih bo meso počivalo lahko namešamo sami, kar je boljše, ali pa uporabimo že gotovo mešanico. Če se kateremu ljubi, tako kot meni, pripravljati svojo tikko masalo naj sledi tem navodilom za 6 večjih piščančjih bedrc.

Začimbe bodo še bolj zadišale, če jih malce popečemo. Pečico segreješ na 130 in na pekač potreseš 50 g semen koriandra, 40 g semen zelenega cardamoma, 50 g cimetovih palčk, 30 g črnega popra, 10 g klinčkov, 60 g kumine, 3 liste lovorja in vse to pečeš eno uro. Med pečenjem nekajkrat potreseš in ko so začimbe gotove naj se ohladijo potem jih v mikserju zmelješ v prah. To bo tvoja masala. V ponvi stopiš 25 g masla ali pa še bolje gheeja in vanj vmešaš zvrhano žlico čičerikine moke. To storiš zato, da se bo mešanica bolje oprijela mesa. V drugi ponvi segreješ 2 žlici olja in dodaš eno žlico čilija v prahu, pražiš par minut potem pa shladiš. V čili nato vmešaš 400 g gostega jogurta, 10 g mlete mešanice začimb in maslo s čičerikino moko. V to zmes potopiš meso in ga pustiš počivati vsaj 10 ur.

Po pretečenem času je najbolje, da piščančje meso spečeš na žaru. Če ne gre, pa v ponvici. Paziš, da se lepo zapeče in ne duši. Medtem pripravimo omako.

Za omako najprej popečeš 50 g indijskih oreščkov potem pa jih zmelješ skupaj z malo masla da dobiš pasto. V globoki posodi nato segreješ ghee ali maslo, na hitro popražiš žličko čilija, 1 sesekljano čebulo, 15 g naribanega svežega ingverja in 3 drobno sesekljane stroke česna. Počakaš, da se čebula dobro zmehča potem pa primešaš še 30 g paradižnikovega pireja (recimo sesekljane pelate). Zmanjšaš ogenj, da se vse počasi kuha nato pa dodaš še 1/2  pripravljene masale, 1/2 žličke kurkume in soli po okusu.

Tik preden jed postrežeš je potrebno v to omako vmešati še 50 g jogurta in 50 g kokosovega mleka, 50 g masla in pripravljeno pasto iz indijskih oreščkov. Ob jedi se običajno postreže naan.

5 thoughts on “Chicken tikka masala

  1. Kje se to pri nas dobi. Zelo rad tudi sam kuham, ampak tole mi zveni kr zakomplicirano, pa pri nas doma samo jest piščanca jem. Hvala, kr sline so se mi pocedile!

  2. Zdravo Robert8! Če sprašuješ po začimbah, se jih veča ali manj vse dobi posamezno, za mešanico pa nisem sigurna. Nekaj podobnega sem opazila v Sparu in se imenuje indijska mešanica ali nekaj podobnega.

    Intervencija: uu, ja! :)

Kaj bo dobrega?