Ljubka jabolčna pita z mandlji

6O7A0657

Ime mi je Sabina in rada pečem pite. Vseh vrst, še najraje pa jabolčne. In ta recept mi je pri srcu predvsem zaradi tega ker ni povsem klasičen in ker je na izgled pita precej atraktivna. Poleg tega pa ostanejo jabolka v prvotni obliki, saj jih ne zrežemo ali podušimo v kašo kot je običaj v receptih za jabolčne pite.

Prej narediš klasično krhko testo za pite iz pol skodelice bele pšenične moke in pol skodelice polnozrnate pšenične moke, ščepca soli in ščepa sladkorja ter pol skodelice hladnega masla. Vse skupaj dobro zmešaš da je podobno drobtinam, dodaš žlico hladne vode in zmešaš da se sprime v testo. Če je potrebno dodaš še eno žlico vode. Testo oviješ v folijo in ga pustiš počivat v hladilniku vsaj pol ure. Nato ga razvaljaš in z njim oblečeš model za peko pit. Potem naj znova počiva v hladilniku.

Medtem pripraviš filo iz pol skodelice masla, pol skodelice rjavega sladkorja. To dvoje z električnim mešalcem dobro stepeš, da postane lepo kremasto nato pa dodaš jajce in en rumenjak, malo vanilje ter 1 skodelico mletih mandljev. Jaz najraje uporabim mlete manjdlje, ki ostanejo potem ko naredim mandljevo mleko. Saj so že lepo prepojeni z vodo. K masi dodaš še žličko ali dve moke ter ščepec sladkorja. Potem pripraviš 3 do 4 jabolka, ki jih razkoščičiš, olupiš in prepoloviš nato pa na hrbtni strani podolgem narediš zareze cca 1 cm globoko. Maso nato zliješ v pripravljen model za pite in nanj položiš razpolovljena jabolka. Jabolka po hrbtu namažeš s stopljenim maslom in potreseš z rjavim sladkorjem. Pečeš dobrih 40 minut na 175.

One thought on “Ljubka jabolčna pita z mandlji

Kaj bo dobrega?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s