Mogulski Kaju Masala

6O7A0967

En bolj bogatih karijev, tipičen za severnejše predele Indije, kot na primer Rajastan. Recept izvira iz časov Mogulskega imperija ko je bil na meniju premožnejših in ob dnevih slavja.

Najprej pripraviš čebulno pasto. V možnarju, še boljše pa mikserju dobro zmiksaš 2 manjši čebuli, krajšo cimetovo palčko, par klinčkov, par kardamomov, žličko koriandrovih semen, pol žličke semen kumine, žličko čilija, pol skodelice namočenih indijskih oreščkov in dodaš le toliko vode, da sestavine lahko zmešaš v gladko pasto.

Enako zmešaš v pasto tudi 2 stroka česna in 2 cm dolg ingver z žlico vode.

Na olju ali gheeju popražiš pol skodelice indijskih oreščkov. Ko lepo porjavijo jih odstaviš in v isto posodo znova dodaš malo gheeja ter popražiš čebulno pasto, vsaj 10 minut, da izgubi grenkost. V pasto dodaš dodaš pol žličke kasuri methi (če ga imaš), in eno žličko paste iz česna in ingverja. Nato dodaš 1 žličko garam masale, zmešaš in dodaš 1 skodelico paradižnikovega pireja. Začiniš s soljo in žličko sladkorja, dodaš malo vode, če je pregosto in kuhaš še cca. 10 minut.

Čisto na koncu dodaš še preostale pražene indijske oreščke, lahko tudi žlico ali dve kisle smetane, premešaš in odstaviš. Postrežeš s svežim koriandrom, odišavljenim basmati rižem ali svežim Naanom.

Kaj bo dobrega?