Poln krožnik zdravja – boršt (recept)

IMG_9382

Rdeča pesa ni bila na seznamu mojih priljubljenih jedi, ko se odraščala. Pravzaprav smo se jo vsi bali kot hudič križa! No potem pa se mi je počasi vračal pogum in zdaj je pozimi obvezno na meniju. Nikoli ne kupim tiste v kozarcih, ker ima čisto drugačen, bolj kisel okus kot doma skuhana. Uporabljam jo največkrat v solatah, z regratom ali rukolo pa malo pinjol čez in pa seveda kot juho. Ena takšna tipična je boršt, tipična za Ukrajino, sicer pa jo najdeš na krožnikih tudi v ostalih deželah Vzhodne Evrope.

Rdeča pesa je precej sladka zato je dobro dodati v pripravi kaj kislega, vino ali pa kis na primer. Je neverjetno zdrava, in z neverjetno ne pretiravam! Nekje sem prebrala, da so ugotovili, da če bolnik z visokim pritiskom ali pa hipertenzijo popije 500 ml soka rdeče pese, se mu najmanj v roku ene ure ta zmanjša! Zaenrat sicer še ne potrebujem uživat rdeče pese za ta namen, je pa vedno boljša preventiva kot kurativa. V Avstraliji jo dajejo celo v hamburgerje…

Torej za borš potrebuješ: olivno olje, 1 čebulo, 2 stebli zelene, 1 veliko korenje, 500 g rdeče pese, 250 g rdečega zelja, 800 ml jušne osnove (zelenjavne), timijan, kislo smetano, malo vinskega kisa, sol in poper.

Na olju do mehkega prepražiš sesekljano čebulo, korenje in zeleno, dodaš timijan ter sol in poper. Dodaš na manjše kose narezano rdečo peso in sesekljano zelje. Dodaš malo vode, premešaš, pokriješ in kuhaš dobrih 10 minut. Potem dodaš jušno osnovo ali pa samo vodo, 1 žlico kisa in segreješ do vrelišča potem pa zmanjšaš in naj počasi brbota dokler ni zelenjava mehka. Potem pride meni najljubši del – juho zmiksaš. S paličnim mešalnikom nimam najboljših izkušenj, če veste kaj mislim, zato najraje stresem vse skupaj v mikser. Miksaš dokler ni lepo svileno in gosto. Dodaš še malo vode, če je potrebno razredčiti. Postrežeš z zvrhano žlico (domače) kisle smetane in petršiljem.

2 thoughts on “Poln krožnik zdravja – boršt (recept)

  1. Rada imam peso, tudi tisto iz kozarca, nič me ne moti, če je malce bolj kisla. Običajno ji dodam samo kumino v zrnju in kanček olja.
    Boršta pa še nisem jedla. Peso se malo bojim pripravljati, če kaj pokapljam, so madeži tako zelo trdovratni.

  2. Pravilno bi bilo boršč. Sicer pa se v Ukrajini pripravlja običajno še z govejim mesom …

    Tudi jaz imam rada peso in nekako mi celo bolj ustreza vložena :)

Kaj bo dobrega?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s