Smørrebrød oziroma odprti sendvič

Če obstaja kakšna tipično danska jed, potem je to smørrebrød oziroma odprti sendvič. Beseda sendvič je tukaj uporabljena precej ohlapno kajti ta sendvič ni tak, da ga kupiš, odneseš in poješ iz roke. Smørrebrød ti postrežejo za mizo, na krožniku, s priborom. Zakaj se potem jed sploh imenuje sendvič? Ker je postrežena s/na/ob kruhu in ker je kruh zelo pomemben del danske, tudi skandinavske kuhinje. Kruh je navadno temen in narejen s celimi semeni rži ali pšenice. Kruh postrežejo popečen, ocvrt ali pa neobdelan in takšen ali drugačen je božanski.

Ta čudovit sendvič je običajno sestavljen iz najokusnejših lokalnih sestavin. Ribe – sveže, pečene, dimljene, ocvrte ali pa kombinacija dveh variant. Na voljo pa so tudi različni kosi in vrste mesa, pripravljeni nežno a s karakterjem.

IMG_1319a

V Kopenhagnu je med turisti najbolj znana in popularna restavracija Ida Davidsen. Gospa se namreč že vrsto let ukvarja s tovrstno kulinariko in lokalci pravijo, da je njenim jedem na žalost padla kakovost. Lokalci zatorej prisegajo na restavracijo Schonnemann. Notranjost restavracije je popolnoma lesena, vedno natrpana do zadnjega sedeža, med katerimi se spretno sukajo duhoviti natakarji, medtem pa jim prijetno prasketa pod podplati. Prasketa pa zato, ker so lesena tla z ladijskim podom rahlo posuta s peskom. Tako je že od leta 1877, ko so restavracijo odprli. Takrat so tja zahajali ribiči in mornarji, trgovci in vsi drugi, na malico ter šnopec in pivo, danes pa tisti, ki si prostor pravočasno rezervirajo.

V restavraciji ima svoj najljubši sendvič tudi nekaj lokalnih chefov, med njimi je seveda najbolj znan Rene Redzepi, glavni kuhar restavracije Noma – najboljše restavracije na svetu 2011.

Tatarski biftek s poširanim jajcem in ocvrtim polnozrnatim rženim kruhom

Dimljena jegulja z zmešanimi jajci na rženem kruhu

Seznam najboljših smørrebrødov

6 thoughts on “Smørrebrød oziroma odprti sendvič

  1. Zdravo! nisem bila na mad foodcampu, žal. Sem pa potovala dober mesec po Norveški in Danski. Za Nomo sem imela rezervacijo 2 meseca prej in bila na čakalni listi, pa žal nisem prišla na vrsto. Naslednje leto grem spet in takrat definitvno pade Noma. Sem bila pa v Geraniumu – best chef 2011. Noro dobro. Bom objavila fotke. Lp!

  2. Juhu, komaj čakam na objavo. Za Nomo pa verjamem, moram računat potovanje za pomlad in rezervirat novembra.
    Daj mi še nekaj povej. Vidim, da ful fotografiraš hrano v restavracijah, pa me zanima, kakšen je recimo odnos osebja do tega. Prej vprašaš, če lahko slikaš ali ne? Meni osebno je preveč nerodno, da bi potegnila ven fotoaparat in fotkala, ampak če bi vedela, da se osebju to ne zdi nič takega, bi bila verjetno bolj pogumna :)
    Hvala tudi za tip glede Geraniuma. k’hagen je itak mala prestolnica odlične hrane.

  3. Na začetku sem slikala z manjšim kompaktnim fotoaparatom, da nisem bila tako vpadljiva, sploh v bolj finih restavracijah ampak so bile slike slabše, tako da zdaj kar suvereno slikam z večjim fotoaparatom. Sicer pa še nikoli nihče ni imel pripomb, mislim, da včasih še bolj “pohvalno” izpade če slikaš. Tako da kar pogumno :)

  4. Pingback: Danski rugbrød | Tolsta nutrija

Kaj bo dobrega?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s