Danski rugbrød

IMG_7533

Danci so bojda najsrečnejši narod in po mojem mnenju imajo najboljš kruh. Sigurno obstaja nekakšna korelacija. Resno, tako dobrega kruha kot sem ga jedla tam, še nikjer nisem. Zaenkrat. Eden od najbolj klasičnih danskih kruhov je rženi oz. rugbrod. Iz njega delajo tradicionalne “odprte sendviče” oziroma Smorrebrod. O tem sem enkrat že pisala tukaj. Lahko je narejen popolnoma iz ržene moke lahko pa se testo malce “razrahlja” z dodatkom pšenične moke. Vedno pa so v kruhu semena – rž, pšenica, lan, sončnična in podobno. Ker recept seže daleč v zgodovino danske gastronomije je jasno, da za vzhajalno sredstvo uporabljajo sourdough oz. kislo testo (drože). Če imate vzgojene jih le uporabite, sicer pa je prav tako dober kruh narejen s kvasom, saj se mu značilen kiselkast okus takisto razvije zaradi dolgega fermentacijskega časa.

Prvi dan zmešaš skupaj 250 g ržene moke, 4 dcl vode, 2 žlici medu in pol paketka kvasa. Pokriješ in pustiš na sobni temperaturi čez noč. Naslednji dan skuhaš 100 g rži in jo ohladiš. Potem se lotiš testa – vanj vmešaš najprej 2,5 dcl vode še 150 g pšenične in 100 g ržene moke ter 10 g soli. Grenteš ga najmanj 10 minut potem pa vanj vmešaš še rž in eno zvrhano žlico lanenih semen. Testo bo bolj “pocasto” kot je običajno testo za kruh. Potrebno ga je peči v modelu. Modelček oblečeš v peki papir, predevaš testo, ki bo vzhajalo približno 4 ure. Pečico segreješ na 170 stopinj in ga pečeš uro in pol.

2 thoughts on “Danski rugbrød

  1. Tudi meni je bil na Danskem kruh zelo zelo všeč. Sem preizkusila tvoj recept in je kruh zelo lepo uspel, tako da morem danes narediti kar dvojno količino :)

Kaj bo dobrega?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s