Tetsuya’s/Sydney

Restavracija Tetsuya’s je last glavnega kuharja in kreativnega vodje Tetsuye Wakuda. Japonec, ki živi v Sydneyu je v Avstraliji poznan kot eden najbolj izvirnih in kreativnih kulinaričnih mojstrov. Gre za fuzijo lokalne in japonske gastronomije z oporo na klasično francosko.

(Fresh Tasmania Oyster in rice vinegar)

Od leta 2005-2007 je bila restavracija rangirana med top pet restavracij na svetu, angleške revije Restaurant magazine. Leta 2009 je padla na 17. mesto, letos pa je rangirana na 38. mestu. Ampak to seveda ne pomeni, da je hrana kaj slabša. Pomeni le to, da se je po svetu odprlo ogromno novih restavracij, bolj inovativnih in iznajdljivih v tem trenutku in da je borba za visoka mesta precej naporna.

Restavracija je locirana v centru, na ulici 529 Kent street, ima prostora za 140 ljudi, ločeni obedovalni saloni imajo pogled na dvorišče z japonskim vrtom. Mize se v istem večeru ne obrnejo – kar pomeni, da so zelo strogi kar se tiče rezervacij. Potrditev preverijo večkrat, elektronsko in po telefonu. Pustiti pa je potrebno tudi podatke kreditne kartice, katero bremenijo (60% cene degustacijskega menija) v primeru če vas ni.

Pri Tetsuya’s je možno obedovati le degustacijski meni. Ta je sestavljeni iz 11 hodov in vključuje najbolj znane jedi chefa Tetsuye. Med njimi je zloglasni confit iz tasmanske morske postrvi (Tasmanian Ocena Trout), katere okusa človek res ne pozabi. Večerja traja dobre 4 ure in v tem času vas postreže vsaj 8 različnih oseb. Enako ustrežljivih in izjemno prijaznih. Ob vsaki jedi vam povedo kaj je in odgovorijo na morebitna vprašanja. Cena na osebo je 210 ausd, brez pijače.

Dress codea ni, je pa priporočljivo biti oblečen v večerno obleko/suknjič in srajco, vendar glede na to, da je to Avstralija in da gre za Sydney  so zelo popustljivi in nikogar zaradi neprimerne obleke ne bodo pustili pred vrati. Tudi mene niso, pa nisem bila ravno “večerna”.

(Pea Soup with Bitter Chocolate Sorbet / Macerated raw king prawns with coriander)

(Smoked Ocean Trout & Avruga caviar, egg yolk & goat cheese)

(Confit Petuna ocean trout with Konbu, celery & apple)

(Freshly made butter & Sourdough bun)

(Seasonal salad)

(Terrine of Spanner Crab with avocado soup)

(Twice cooked de-boned Spatchcock with olive and caper jus / Grilled fillet of Barramundi with braised baby fennel)

(Wagyu beef with lime & wasabi)

(Cannellini beans with Sweet toffee)

(Pineapple sorbet & Summer pudding)

(Chocolate mousse in vanilla custard & Petit four)

Tako razburljivega kulinaričnega večera še nisem doživela in skorajda vsaka jed popolnoma presenetila – pričakovani okus je bil drugačen od dejanskega. Bolj poln, kompleksen nepozabljiv. Tetsuya’s je zaenkrat moja najboljša (in najdražja) kulinarična izkušnja. Vsekarkor vredna svojega denarja, če že vprašate :)

Kaj bo dobrega?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s