Rockpool/Sydney

Rockpool bar& grill v Sydneyu ne izstopa le po svojih senzacionalnih zrezkih govedine wagyū pripravljene na žaru, ki ga greje les ampak tudi po najlepšem ambientu oziroma obedovalnici v Avstraliji. Nahaja se namreč v spodnjem delu nebotičnika iz leta 1936, ki ga je v stilu art decoja dizajniral Emil Sodersteen. Rockpool vodi svetovno priznani chef Neil Perry, tega in pod istim imenom še nekaj po svetu. Kot velika ljubiteljica dobrih zrezkov sem komaj čakala, da obiščem to svetovno znano restavracijo in njihovo 3 leta starano govedino.

Okušeno:

1. Predjed: Na žerjavici pečen legenj s svinjskim želodcem.

Okusna in nepredvidljiva kombinacija.

2. Predjed: Popečena surova tuna z rdečo zelenjavno solato in tapenado

Zelo okusna tuna. Dobra, lahka predjed – priprava na močnejše okuse

1. Glavna jed: David Blackmore’s dry aged full blood wagyu beef, topside

+ priloga: ročno rezani debeli krompirček

Gre za čistokrvni wagyū, ki ga vzgajajo v Avstraliji. Gre za 220 gramski kos mesa, ki je bil suho staran 27 dni. Topside se nahaja ob rostbifu, na zgornji strani. Edinstven okus. Nepremiljiv. Verjetno najboljši goveji kos mesa, ki sem ga kadarkoli jedla.

2. Glavna jed: Cape Grim dry aged 36 month old grass fed rib-eye on the bone 350 g

Gre za enega boljših govedi, hranjena le s travo. Pri Rockpoolu to meso pod nadzorom dlje časa starajo – 36 mesecev je njihova najdaljša doba staranja. Rezultat je poln, maslen okus in rahla struktura mesa. Nepozabno doživetje.

+ priloga: stročji fižol s kremo iz inčunov, prelivom iz čilija in limone, posuto s popečenimi mandlji

1. Sladica: Black forest trifle, inspired by the Fat Duck’s BFG

Trifle črnega gozdička sem izbrala, kljub temu da mi je poznan, zaradi tega, ker piše da je recept navdihnila enaka sladica, ki jo postrežejo v restavraciji Fat Duck – najboljšega chefa na svetu, Hestona Blumenthala. Ni bilo kaj dosti za izbirat, glede na ime. Sladica je bila božanska.

2. Sladica: Pavlova iz pasijonke

Pavlova je ena najbolj priljubljenih sladic v Avstraliji. Pravijo celo, da je kar tradicionalna. In pasijonka prav tako. Okusna in lahka sladica. Ogromna porcija.

Nepozabna izkušnja in nepozabni okusi verjetno najboljše govedine na svetu. Morda ji stopi ob bok sorodni Kobe, vendar gre za malenkostna odstopanja. Vredno višje cene.

ocena****

3 thoughts on “Rockpool/Sydney

 1. Brez zamere, ampak nimam pojma, kaj je to staranje mesa?
  Ali ga marinirajo v razsolu, v olju, v vinu?
  Tri leta je dolga doba. Kaj se meso ne razkraja?
  Tako zelo sem nagnjena k predstavi o sveži hrani, da mi je že običajna uležanost mesa zoprna.

 2. Nevenka, meso se lahko stara na dva načina – eno je mokro staranje (to je ponavadi kar vakuumsko pakirano v lastnem soku ali paci – drugi način pa je suho staranje. To je veliko dražji način. Tako se stara meso ponavadi okoli 25 dni. Pride pa do tega, da voda iz tkiv izhlapi prav tako pa se začnejo razkrajati beljakovine v mišicah – vse to pripelje do tega, da je meso polnejšega okusa in zelo, zelo nežno in mehko. Starajo ponavadi v hladilnikih, ki imajo nadzorovano temperaturo, cirkulacijo zraka in bakterij – včasih se na mesu zaradi bakterij naredi tudi plesen, ki še dodatno ojača okus mesa. Samo plesen se potem postrga z mesa. Okus takšnega mesa je odličen – priporočam, če kdaj naletiš nanj.

 3. Staranje mesa mi je znano predvsem iz pustolovskih zgodb v katerih so pripravljali v zemljo zakopane in starane medvedje šape. To se verjetno ne dogaja več ;-)

  Drugo staranje mesa na katerega sem naletela je bilo pripravljanje kuhane kokoši, ki pa se jo namaka cel teden v nekakšni zelo aromatični marinadi. Škoda, da recepta ne poznam, izvira pa iz Indije.

Kaj bo dobrega?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s