Nobu/Melbourne

1 Michelinova zvezda (Nobu Las Vegas)

Nobuyuki “Nobu” Matsuhisa je svetovno priznani in znani japonski kuhar, značilen po mešanju japonskih tradicionalnih receptov z južnoameriškimi okusi, začimbami. Zakaj ravno ta fuzija? Ker je bil enkrat na začektu svoje kariere povabljen v Limo in ga je peruvijska kuhinja tako fascinirala da je tam odprl svojo prvo restavracijo. Kljub temu, da ima pod istim imenom restavracije po celem svetu, skupaj 22, v vseh vzdržuje enak standard ponudbe in postrežbe. Med njegove najbolj znane jedi spadata black cod (vrsta polenovke) v misu (miso) in sašimi tacosi s tuno (večkrat rumenoplavuto, ker modroplavuto zaradi polemik postrežejo redko).

Okušeno:

1. Predjed: Yellowtail (riba: japanese amberjack oz. hamachi s jalapeño papriko in koriandrom)

Verjetno najboljši sašimi, kar sem jih/bom kdaj jedla.

2. Predjed: Nobujev shooter z morskim ježkom

V kozarčku je bil poleg morskega ježka še (mislim) prepeličje jajce, začinjeno z drobnjakom, plavalo pa je v sakeju z malo tamarija. Precej močna “predjed”. Surovi morski ježek nima nekega posebnega okusa (podobno ostrigi a bolj mehko) zato so tako močni prevladujoči okusi na mestu.

1. Glavna jed: Black cod with miso

Black cod/Maori cod oz. Maorsko polenovko pri Nobuju pripravijo tako, da jo vakuumsko pakirajo z neko posebno marinado in jo nato dlje časa kuhajo pri razmeroma nizki temperaturi. Ta način priprave rib, tudi mesa, je precej popularen v boljših restavracijah. Gre za to, da marinada napolni tiste prostorčke, kjer je bila prej voda v tkivih. Lahko si predstavljate, da gre za jed, ki ima zelo specifičen, zelo zapomljiv okus. Odlično. In tista dva beloroza vršička, sta ingverjeva vršička, s katerim si po jedi očistimo paleto.

2. Glavna jed: Duck hot pot with green tea soba

Hot pot je zelo tradicioinalna azijska jed in gre za juho, ki jo postrežejo kar v skupnem loncu potem pa si jo tisti okoli mize nadevajo. V temu hot potu je bilo dimljeno meso race, šitake in enokitake oz. enoki gobice. Raca je bila fenomenalna in z močno jušno osnovo so se ukusi odlično uskladili.

3. Glavna jed: Moreton bay bugs with chili, garlic and sake soy

Moreton bay bug je vrsta raka, soroden jastogu, vendarle da ti pretežno živijo le ob avstralski severni obali in slovijo v Avstraliji kot specialiteta. V Nobuju so postregli pečene na žaru na posteljici pečenega krompirja, špargljev in špinače. Glede na to, da bi bila verjetno škoda takšno specialiteto pripraviti tako, da bi ostali okusi prevladali, se mi zdi takšna rešitev odlična.

ocena****

Kaj bo dobrega?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s