Lososov ceviche na zeleni banani

Ceviche_salmon_tostones_platanos_food_styling

Ena mojih najljubših jedi Latinske Amerike je ceviche, na vse možne načine. Ceviche je lahko narejen iz kateregakoli morskega sadeža ali ribe. Pravzaprav gre za način obdelave mesa – ni obdelan termično, temveč s pomočjo kisline iz limone ali limete.

Ceviche narediš tako, da meso ribe narežeš na koščke ali rezine, ga predevaš v (najbolje) vrečko in dodaš sok 1 manjše limone ali ene limete. Nato naj počiva v hladilniku vsaj pol ure.

Ceviche je lahko čisto preprost tako da se mu doda le čebula ali pa bolj kompleksen, kot sem ga pripravila tokrat. Dodala sem na tanke rezine narezano čebulo, češnjevec, avokado in mešanico svežih zelišč. Vse skupaj je potrebno začiniti še s soljo, lahko pa dodaš še malce olivnega ali avokadovega olja.

Na ulicah ga običajno postrežejo z blago slanimi krekerji. V Panami in Kolumbiji se jih uživa tudi z bananinim “čipsom” oz. tostones.

Za tostones uporabiš zeleno banano za kuhanje oz. plantain. Banano olupiš in razrežeš na debelejše kolobarje. Te v olju ocvreš do zlatega. Nato jih odcediš in speštaš na cca 1 do 2 mm debelo. Paziš, da ne poči. Nato ocvreš še enkrat, približno 2 min na vsaki strani. Odcediš na papirju in soliš. To so tostones.

Na tostones naložiš ceviche, ozaljšaš s svežimi zelišči, ribezom za kislinski kick in koščki ocvrte lososove kože za dodaten hrsk .

Aproveche!

 

Kaj bo dobrega?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s