Ješprenova rižota

jespren_rdeca_pesa_food_styling_recept

Preden se zapodite za obložene mize … Ni mala malca, ampak božična večerja! Tisti, ki ne kuhajo si verjetno sploh ne zamišljajo koliko planiranja, priprav in sorazmerno živčkov kuharice in kuharji porabimo za pogostitev. Tako v razmislek, da bo vaš hvala še bolj iskren :P

Ko sem razmišljala o prilogi k mesu se mi zazdelo, da bi se ješprenova rižota z jajčkom prav fino podala, v manjši porciji kot predjed ali pa kot glavna jed za vegetarjance.

Takšno rižoto sem že večkrat pripravila in ugotovila da je še boljša takrat, ko je v njej več rdeče pese. Skoraj polovico glede na ješprenj.

Najprej sem na olju popražila čebulico, dodala ješprenj in en dobro sesekljan strok česna. Prvič sem dobro zalila z merlotom, dodala naribano rdečo peso in ko je tekočina skoraj izparela sem postopoma dodajala zelenjavno jušno osnovo. Kako dobra bo rižota je med drugim precej odvisno od jušne osnove, tako da, če znese, jo naredi sam. Ko je bilo že skoraj kuhano sem začinila. Tokrat še z enim odličnim proizvodom slovenskega porekla – Barbio’s bio konopljino soljo.

Rižota iz ješprena se kuha malo dlje kot tista iz riža arborio pa tudi učinek “škrobljenja” ni čisto enak. Da bi to teksturo kremavosti čim bolj približala, sem na gotov krožnik pripravljene ješprenove rižote dodala še poširano jajce.

 

One thought on “Ješprenova rižota

  1. Pingback: Ješprenova rižota | Ljubljananjam

Kaj bo dobrega?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s