Žgana melancana in ena riba

riba

To ni zgodba o eni ribi, temveč o žgani melancani, ki tokrat ni baba ghanoush temveč je solata. Tista riba je skuša z žara, pa bi se zraven takisto dobro prilegale sardelice ali pa celo jagnjetina ali goveja rebra z žara. Torej nekaj kar ima podoben vonj in okus žara in ne vrčuje z maščobami.

Kajti ta arabska solata je rahlo pikantna, malce kisla in čisto malo sladka. Lahko bi jo dali v isto kategorijo kot na primer ajvar ali pinjur.

Najboljši okus po dimu in žganem dobi če eno večjo melancano vržeš na žar. Če nimaš te možnosti, te rešuje plinski štedilnik. Melancano postaviš direktno na plamen in jo obračaš. Medtem njen lupek črni, znotraj pa postaja vse bolj mehka. Po kakšnih 15 minutah rotiranja bo nared.

Melancano razpoloviš in z žlico postrgaš meso. Tega zmešaš s 5 žlicami olivnega olja, sokom pol limone in žlico limonine lupinice, enim velikim strokom stisnjenega česna, soljo in žlico sesekljane mete. Dobro premešaš in na koncu v solato vmešaš še četrt velikega granatnega jabolka.

Zraven sem torej postregla na žaru pečeno skušo in v pečici segret krajec kislega kruha.

3 thoughts on “Žgana melancana in ena riba

  1. Pingback: Žgana melancana in ena riba | Ljubljananjam

  2. SSKJ:
    melancána -e ž (ȃ) enoletna kulturna rastlina ali njen jajčasti sad, jajčevec: prodaja paradižnike in melancane / dušene melancane
    jájčevec -vca m (ā) vrtn. enoletna kulturna rastlina ali njen jajčasti sad; melancana: gojiti jajčevce; zrezati jajčevec na rezine ♪

Kaj bo dobrega?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s