Japonski zajtrk

soba

Soba rezanci so narejeni iz ajdove moke, še posebej cenjeni in popularni na Japonskem. Uporabi se jih v juhah, prilogah, hladne in tople in za vse obroke v dnevu. Če gre za zajtrk, potem je to verjetno eden bolj zdravih zajtrkov nasploh. Soba rezanci vsebujejo vseh osem poglavitnih aminokislin in ostala pomembna hranila kot so thiamin, riboflavin ipd. z dodatki, ki so ponavadi sveži ali pa skuhani v sopari (gobe, zelenjava, fermentirana zelenjava…) pa to brez heca postane zajtrk šampijonov.

Moji so bili začinjeni s sezamovo omako, za katero namešaš: 2 žlici tahini paste, 1 žlico sojine omake, 1 žlico in pol sezamovega olja, 3 žlice riževega kisa, 2 žlici medu, 2 pasirana stroka česna, 3 žlice tople vode, 1 čajno žličko čilijeve paste ali oja in žličko soli. Dobro premešaš. Vodo prilagajaš glede na gostoto.

Po navodilih skuhaš soba rezance, ko so skuhani jih hitro odcediš in dokler so še vroči jih zmešaš 2/3 sezamove omake in ščepcem soli.

Na sopari skuhaš svež grah, ali pa ga blanširaš in na hitro shladiš v ledeni vodi.

Sveže šitake hitro popečeš, suhe šitake pa pokuhaš v vodi ali še boljše v miso jušni osnovi.

Vse sestavine zložiš v skodelico – najprej rezance, potem grah, šitake, na rezine narezano mlado čebulo, poliješ s preostankom omake, potreseš s rahlo praženim sezamom in na zadnje čez ubiješ surovo jajce.

One thought on “Japonski zajtrk

  1. Pingback: Japonski zajtrk | Ljubljananjam

Kaj bo dobrega?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s