Hišica iz ingverjevih piškotkov

cestitka

Letos moje božično voščilo krasi hiška iz ingverjevih piškotkov. Gradila sem jo dva dni. Potem jo je zasul sladkorni vihar. Proti večeru se je zjasnilo in v luninem soju je nanjo snežilo čisto nežno. V njej je gorel kamin in dišalo je po cimetu in karameli.

Preden se lotiš izdelave takšne hiške, si iz kartona nariši in izreži šablone. Recept ima dovolj “gradbenega materiala” za hiško veliko cca 10 cm. moja je za polovico večja, zato sem naredila dvakrat toliko mase. Še za okrasitev s smrečicami in klopicami ter za post-grabeno zobanje.

Skupaj zmešaš 300 g moke, 2 žlički mletega ingverja, 2 žlički cimeta, pol žličke muškatnega oreščka, pol žličke mletih klinčkov, ščepec sode bikarbone, ščepec soli. S stepalnikom stepeš 125 g masla in 75 g sladkorja. Ko je lepo kremasto vmešaš še 1 jajce in 2 žlici sladu (melase). Moko počasi vmešaš v maslo in ko je testo dobro premešano, naj počiva vsaj eno uro. Nato testo razvaljaš in obrežeš po šabloni. Peče naj ce 10 do 15 minut na 175 stopinj. Medem ko se hladi, pripraviš sladkorni preliv iz sladkorja in vode. Zmešaš v razmerju 2 proti 1. Torej 2 žlici sladkorja in ena žlica vode. Za dekoracijo na strehah in smrekah je takšna gostota primerna, za limanje sten in strehe pa je potrebno maso narediti bolj gosto.

Kaj bo dobrega?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s