Vietnamski Pho

6O7A0710

Pho je ena najbolj popularnih pouličnih jedi v Vietnamu, pa hkrati tudi tradicionalna. To je takorekoč goveja juha, vendar se od naše razlikuje predvsem po količini začimb, po intenzivnosti okusa in po tem da se vanjo čisto na koncu zakuha sveže riževe rezance ter doda surovo goveje meso, katerega vroča juha le rahlo popari šele ko je vse skupaj v krožniku.

Najprej v velik (čimvečji) lonec naliješ vodo. Okoli 5 litrov naj je bo, zavreš, in šele nato dodaš eno ali dve večji kosti, ena naj bo z mozgom, ter vsaj pol kile mesa za “golaž” – torej vratovino, bočnik ali kaj podobnega. Naj dobro vre vsaj 10 minut. Medtem v pečici, na pekaču popečeš 2 na pol prerezani čebuli in 5 cm dolg kos ingverja, zrezanega podolgem na tri ali štiri rezine. Rezine le rahlo premažeš z oljem da lepo porjavijo.

Ko je meso zavrelo, juho precediš v svež lonec, kosti in meso umiješ nečistoč in znova dodaš v juho. Še enkrat zagreješ tik do vrelišča na to pa dodaš popečene rezine čebule in ingverja, 2 cimetovi palčki, žličko  klinčkov, 1 žlico semen koriandra, 1 žlico semen koromača, 5 zvezdatih janežev, 3 kardamome, pol žlice soli, 4 žlice ribje omake (fish sauce), 1 žlico sladkorja, pokriješ s pokrovom in naj se kuha tik pod vreliščem vsaj 3 ure. Svojo sem kuhala 5 ur. Pred koncem kuhanja še enkrat pobereš z juhe nečistoče in preveriš okus ter postopoma dodajaš po malo sladkorja in malo ribje omake.

Pho pa zares ni še gotov. Pho je jed, ki jo sestavlja še nekaj svežih dodatkov in začimb. Ob in v Phoju se postreže riževe rezance, svež koriander, svežo meto, mlado čebulico, sveže čilije, lahko tudi sveže šitake, kalčke, limeto in pa seveda surov kos rostbifa. Tega narežeš čisto na tanko.

Jaz sem uporabila udon rezance za katere se zdi da čudovito pašejo k mesu ker so bolj debeli in vanje lahko konkretno zagrizeš. Torej, v skodelico najprej nadevamo skuhane rezance, nekaj zgoraj omenjenih dodatkov in par rezin mesa, nato pa zaliješ z vročo juho. Malo limete lahko stisneš notri ali pa jo postrežeš kar v juhi.

2 thoughts on “Vietnamski Pho

Kaj bo dobrega?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s