Sladoled: karamela s solnim cvetom in črnim tartufom

IMG_9277

Nedavno mi je pod prste prišel naguban, nepravilen, grd, črn in nadvse okusen tartuf in med drugim sem ga uporabila tudi za sladoled. Izdeja za kombinacijo teh sestavin se je rojevala kar sproti, med samo izdelavo in mislim, da je ena boljših!

Kot rečeno sem za sladoled uporabila spenjene beljake – stepeš jih do srednje trdega potem pa med počasnim mešanjem v tankem curku prilivaš vroč, stopljen rjav sladkor. Za 3 beljake uporabiš 3 žlice sladkorja, ki ga stopiš v žlici vode.

Nato stepeš 300 ml sladke smetane, zopet ne pretrdo, temveč le toliko, da drži strukturo.

Posebej pripraviš še karamelo. V kozici stopiš 200 g sladkorja. Ko začne brbotati in postane zlate barve, dodaš 70 g masla – pazljivo, saj začne špricati – premešaš in dodaš še 120 ml sladke smetane. Karamelo odstaviš z ognja, premešaš in nato posuješ s solnim cvetom. Jaz sem dodala približno eno čajno žličko za količino sladoleda. Karamelno omako nato vmešaš v sladko smetano nato pa vse skupaj počasi primešaš k beljakom. To gre potem v aparat za sladoled. Ko je sladoled že skoraj nared, vanj nastrgaš tartuf. Sladoled predevaš v primerno posodo za zamrzovanje, povrhu naribaš še nekaj tartufa, nežno premešaš in hladiš še kakšno uro preden je čisto primeren za sladkanje.

Kaj bo dobrega?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s