Vzhajani pirini vaflji

IMG_7760

Včasih je tak zajtrk pač neizogiben. Za crkljanje, za opravičilo, za sestradane jutranje želodčke… Uspeh je zagotovljen in ozdravljena postavljena diagnoza. Ker testo pripraviš zvečer, da počasi vzhaja v hladilniku, so vaflji zjutraj nared v nekaj minutah.

Nimam vaflomata imam pa toaster, ki ga lahko uporabim na podoben način in namesto njega. V primeru da nimaš vaflomata se to isto testo lahko uporabi tudi za debele ameriške palačinke. Najprej vaflje pečeš 3 minute na eni strani, potem pa cel toaster obrneš okoli in pečeš tako še 3 minute, da bodo na obeh straneh enakomerno zapečeni. Vaflji se morajo zapeči do “skorjice” saj le tako obdržijo obliko. Če jih vzameš iz pekača predčasno, običajno padejo dol.

Testo se naredi tako, da tretjino roza kocke kvasa Fala zmešaš v 4 žlice mleka, dodaš zvrhano žlico sladkorja in žlico moke. Zmešaš in naj vzhaja. V 200 g moke (100 pirine in 100 pšenične) vmešaš kvasni nastavek, tri rumenjake, ščepec soli in 40 g masla ter še 100 ml mleka. Običajno se da masla še več, ampak mislim, da ni povsem potreben. Testo mora biti precej tekoče – tako, da ga lahko zajameš z žlico, zato dodaš še mleka, če je potrebno. Testo daš v posodo s pokrovom, ki naj ima vsaj še trikrat večjo prostornino od količine testa, saj bo testo v hladilniku zelo naraslo.

Toaster/vaflomat premažeš z maslom in spečeš. Vaflji sami po sebi niso tako zelo sladki, zato jim kaj sladkega nepogrešljivo pristoji. Sladkor v prahu, med, javorjev sirup, marmelada, čokoladna ali karamelna omaka… Dobro jutro!

4 thoughts on “Vzhajani pirini vaflji

  1. Pred kratkim sem od babice podedovala vaflomat in vaflje zelo rada naredim. Tukaj mi je vsec to, da si zvecer vse pripravis in zjutraj nimas dela se z miksanjem :) ceprav imam vaflomat me zanima kje se dobi tak prisrcen toster z miki misko, ce ni skrivnost? ;)

Kaj bo dobrega?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s