Čokoladni šarkelj

IMG_7746

Šarkelj narejen iz temne čokolade, z čim večjo vsebnostjo kakava, je poleg tega da je čokoladen – to se mi zdi zelo pomembno dejstvo, tudi dolgo svež. Kar je smiselno, ker je kar precej velik. Zaradi čokoladnega obliva ostane vlažen in aromatičen. Če te zgrabi ustvarjalna mrzlica, tako kot mene, lahko šarkelj opremiš z marcipanom. Čudovito se mu poda, tako po izgledu kot okusu.

Testo za šarkelj pripraviš tako da najprej pripraviš kvasni nastavek. Zmešaš 100 g moke, 30 g sladkorja, pol kocke kvasa (roza Fala) in 2 dcl mleka (sobna temperatura). Po približno 30 minutah bo nastavek vzhajal.

Medtem stepeš 50 g masla (sobna temperatura) s 100 g sladkorja, da postane kremasto. Nato počasi dodajaš 2 stepeni jajci in 3 rumenjake. Ko je dobro premešano dodaš v zmes še 3 žlice ruma (lahko tudi čokoladni liker), 1 žličko soli, 1 žličko cimeta in 1 žličko koriandra v prahu. Med mešanjem začneš dodajati moko – 300 gramov ter 100 g čokolade v prahu. Na koncu vmešaš še 150 g na koščke narezane črne čokolade in kandirano sadje.  Testo mora biti sijoče in zelo voljno.

V pomaščen pekač za šakelj predevaš testo, to pa naj vzhaja približno 3 ure. Peče naj se na 170 stopinj približno 40 minut. Če se ti še ni zanohtalo od čokolade, potem se bo v tem koraku. Ohlajen šarkelj premažeš s stopljenim čokoladnim ganachejem narejenim iz temne čokolade in okrasiš glede na trenutno stanje kreativnosti.

IMG_7686 IMG_7721

Kaj bo dobrega?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s