Koruzne žemljice

IMG_7649

Z zlatorumeno barvo in omamno aromatičnim vonjem se ti koruzni kruhki prav bahajo. Ne le to, žemljice so krasno puhaste in zaradi dodatka jajc je kruh bolj obstojen. Ker je za odtenek bolj sladek kot običajni kruhi, se odlično poda s slanimi nadevi. Predlagam ga na primer za hamburger, ki se mi zdi zmagovalna kombinacija.

Koruzno moko je potrebo najprej pokuhati, da se prepoji in zmehča. Pogreješ  2 dl mleka in 8 g soli in vanj vmešaš 70 g koruzne moke. Moka naj se ohladi preden nadaljuješ s pripravo. Posebej pripraviš še pol zavojčka kvasa Fala, 2 žlici vode in eno zvrhano žlico rjavega sladkorja. Jaz sem uporabila slad, saj je tako postalo testo še bolj temno. Kvasni nastavek pustiš 10 minut, da se speni.

V koruzno zmes vmešaš 3 jajca, kvasni nastavek in približno 400 g pšenične moke. Dobro premešaš in gneteš kakšnih 10 minut. Če je testo preveč lepljivo vmešaš še moke. Testo naj počiva in vzhaja 3 ure.

Potem ko je testo prvič vzhajalo ga zopet dobro pregneteš in razdeliš na 10-12 kroglic, odvisno od tega kako velike žemljice želiš. Krogljice potreseš s koruzno moko in naj pokrite vzhajajo toliko časa, da postanejo še enkrat večje. Oziroma toliko, da ko se vzhajanega testa rahlo dotakneš, ne skoči nazaj. Preden jih daš v dobro ogreto pečico (175 stopinj), jih lahko premažeš s stepenim jajcem, prerežeš in še enkrat rahlo potreseš s koruzno moko. Pečejo se približno 20 minut.

3 thoughts on “Koruzne žemljice

    • Zdravo. Mislim na ekstrakt sladu. Gre za neke vrste namaz. Moj je bil kupljen v tujini vendar mislm da ga imajo tudi v Maximarketu in LeClercu. Bom preverila in sporoim, ker ga je tudi meni zmanjkalo.

Kaj bo dobrega?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s