Jabolčni kifeljček

IMG_7548

Kifeljčki me spomnejo na vrtec in na osnovno šolo. Skupaj z jabolkom in močno sladkanim planinskim čajem v pleh skodelah so nam jih postregli.  Malice so bile vedno dobre. Tudi tista v šolski kuhinji izdelana ribja pašteta je bila dobra. Pri kosilih smo bili bolj izbirčni.  Cvetača?! To sem prezirala… Ampak zdaj sva si kul. Tistih kifljev, ki smo jih mi poznali, pa že dolgo nisem nikjer opazila. Pa se mi jih je zadnjič zaluštalo. Skupaj z jabolkom seveda.

Recept je takšen: Do toplega segreješ 40 ml mleka v katerega vmešaš 1 žlico medu. Odstaviš z ognja in vmešaš še 2 žlici moke in pol kocke kvasa Fala. Nastavek naj vzhaja pol ure. V nastavek nato vmešaš 1 razžvrkljano jajce in žlico sladkorja, zmešaš nato pa med mešanjem postopoma dodajaš 300 g moke, 50 g zmehčanega masla, žličko soli ter še približno 40 ml mleka oziroma toliko, da bo testo postalo voljno a ne lepljivo. Testo dobro pregneteš, da postane mehko potem pa naj na toplem počiva dobro uro.

Testo nato razdeliš na 8 do 10 kroglic te pa naj pokrite zopet počivajo eno uro. Medtem pripraviš jabolčni nadev. 4 velika jabolka razkoščičiš in olupiš, razrežeš, potreseš s sladkorjem in cimetom ter jih rahlo podušiš. Nadev ohladiš. Nato pomokane kroglice razvaljaš v ovalno obliko in na spodnji konec naložiš nadev, zgornji konec pa zarežeš na trakce do sredine. Testo rahlo navlažiš, da se bo dobro sprijelo. Zaviješ do 2/3 potem pa vsako resico primeš in raztegneš čez kifelj. Pred peko jih premažeš z stepenim jajcem  in jih pečeš na 180 stopinj kakšnih 30 minut.

Kaj bo dobrega?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s