Buhtelj utrgan

IMG_7183

Buhtlji malo drugače – iz ponvice in utrgani. Čudovito izgledajo postreženi kar tako, direktno iz ponve in zdi se, da subtilno simbolizirajo decembrsko družabno vzdušje, ko se tako tesno stiskajo eden ob drugega. Potem pa si lahko vsak si utrga svojega, ga pomoči v vročo čokolado, zagrize vanj ob kuhanem vinu ali klasično angleško namaže nanj malo putrčka ob skodelici čaja.

Testo za buhtlje pripraviš tako, da pol zavojčka kvasa Fala nadrobiš v 150 ml mleka. Počakaš, da se kvas speni nato pa v tekočino zamešaš 2 žlici moke. Kvasni nastavek pustiš da enkrat vzhaja in pade dol. To bo trajalo manj kot pol ure. Po tem času v mešanico preseješ še 450 g moke, 4 velika jajca, 50 g sladkorja in dobro pregneteš. V testo dodaš še 80 g stopljenega in ohlajenega masla in ga gneteš toliko časa, da testo postane voljno in svetleče. Tekočino in vodo lahko prilagajaš, če je to potrebno. Testo naj počiva vsaj uro in pol do dve uri.

Vzhajano testo le rahlo pregneteš, toliko da znova upade. Pripraviš si dve posodici – v eni naj bo 1 žlica stopljenega masla v drugi pa 2 žlici sladkorja v prahu pomešanega z 1 žličko cimeta. Iz testa oblikuješ kot oreh velike kroglice, jih pomočiš najprej v maslo, povaljaš v cimetovem sladkorju in zlagaš v pomaščeno ponvico ali pa pekač.Gotove buhtlje pokriješ in pustiš vzhajati eno uro, nato pa jih pečeš na 170 stopinjah približno 50 minut.

Za bogatejši okus in videz, ohlajene buhtlje prelješ s sladkorno glazuro.

 

Kaj bo dobrega?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s