Domači panettone

IMG_7316

Če še ne veste s kakšnim darilcem se boste prikazali na vratih vaših dragih –  panettone je lahko ena od rešitev, še posebej, če ga boste naredili sami. Tradicionalni recept za panettone vsebuje drože kot vzhajalno sredstvo, jaz pa sem zadevo malo poenostavila in uporabila kvas. Sam proces izdelave panettone kolača običajno traja vsaj tri dni, v tem receptu pa je skrajšan na dva dneva. Čas je potreben zato, da se v testu razvijeta za panettone razpoznavna okus in vonj.

Prvi dan zmešaš 65 g sladkorja z 2 žlicama vode in pol kocke kvasa Fala – tistega v roza ovitku, ki je namenjen za prav takšne reči, torej za obogateno testo, ki potrebuje še nekaj več moči za vzhajanje kot običajno testo. Počakaš 5 minut, da se kvas aktivira. Nato med mešanjem postopoma začneš dodajati 9 rumenjakov (sobna temperatura). Ko so dobro vmešani počasi dodajaš še 250 gramov moke. Ko je testo dobro pregneteno dodaš še 80 g omehčanega masla. V tem koraku bo testo še dokaj “tekoče”. Pustiš ga vzhajati čez noč oziroma 15 ur.

Neslednji dan v testo med mešanjem dodaš 100 g moke in gneteš 10 minut. Nato dodaš 1 žličko soli, rumenjak enega velikega jajca, 2 žlici sladkorja, vanilijo iz ene palčke vanilije in zopet dobro premešaš. Nato dodaš še eno žlico zmehčanega masla in dobro pregneteš – 10 minut. Potem v testo vmešaš še 2 žlici kandirane pomarančne lupine in 2 žlici rozin. Testo naj nato počiva medtem ko pripraviš posodo v kateri se bo panettone pekel. Dno in stranice obložiš dvojno s peki papirjem – če posoda ni dovolj visoka, naj čim višje seže peki papir, saj bo držal obliko medtem ko bo testo vzhajalo. Jaz sem uporabila pekač premera 18 cm. Testo nato predevaš v pripravljen pekač kjer naj vzhaja vsaj 7 ur.

Malo preden gre panettone v pečico narediš skorjo – zmiksaš 2 žlici mandljev, 1 zvrhano žlico sladkorja v prahu, 1 žlico škroba in ko je dobro zmleto in premešano dodaš beljak enega jajca. Z maso premažeš povrhu panettona, okrasiš s popraženimi mandlji in potreseš s sladkorjem v prahu.

Panettone pečeš na 170 stopinj približno 40 minut. Ko je pečen ga je potrebno ohladiti z glavo navzdol. To storiš tako, da centimeter nad dnom kolač prebodeš s tremi pletilkami, ga obrneš navzdol in za zatakneš za npr. kartonasto škatlo ali pa vedro. Tako naj se hladi približno 5 ur.

3 thoughts on “Domači panettone

  1. Uspelooooooooo. Iz pol mase je nastal krasen mali panetonček. Edino … vonj ima neko nianso, ki mi je nekako nenavadna. Kje ga vzhajaš – kako toplo naj bi bilo?
    Hvala za recept, sploh ni tako zapleteno ;)

  2. o, fino!! Vonj je po rahlo zakisanemu testu in tako naj bi bilo tudi prav. Meni je všeč, je pa specifičen, tako kot za kisel – sourdough kruh. Eni ga sploh ne marajo, meni pa je najljubši. Sedaj, ko se greje, ga pustim blizu radiatorja. Lep pozdrav!

Kaj bo dobrega?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s