Venec kruha

IMG_7057

Dobro smo že zakoračili v veseli december in z njim, če ne že malo prej, se je začela tudi sezona peke kruha. Jaz sem jo otvorila z večkratnimi reprizami meni najljubšega kruha – sourdough kislega kruha. Tokrat pa, ker ste verjetno že v polnem zagonu za vse dobro kar nas čaka v decembru, en lep venec kruha, ki čudovito popestri za prigrizek pogrnjeno mizo in nadomesti dolgočasno košarico kruha.

Priporočam, da se lotite priprave kruha že zjutraj, saj testo potrebuje malo dlje za počitek. Ampak brez skrbi, le tu in tam potrebuje pozornost saj bo večino dela namesto vas opravil kvas. Recept pa gre tako:

Preseješ 250 g pšenične moke, 100 g ržene moke in 8 g soli. V 200 g vode nadrobiš pol kocke kvasa Fala, da se raztopi potem pa tekočino zliješ v moko. Dobro premešaš. Testo ne sme biti presuho – naj bo bolj vlažno in voljno. Gneteš ga dobrih 5 minut potem pa pustiš da na toplem vzhaja vsaj 2 uri. Ko se je volumen testa podvojil, ga daš za pol ure v hladilnik, da se ohladi. Testo sedaj zopet pregneteš, dodaš moko če je potrebno in ga oblikuješ v hlebec. Zopet ga pustiš počivati 30 minut. Medtem segreješ pečico na 250 stopinj. Nato s pomokanimi rokami v sredino hlebca s palcem roke narediš luknjo in nato dodaš še drugi palec ter nežno vlečeš narazen, da se luknja veča. S potiski narazen naj se testo po pomokani površini vrti, saj bo tako luknja ostala na sredini in testo naokoli enake debeline. Po obroču potreseš moko in znova pustiš počivati vsaj 15 minut. Potem s škarjami zarežeš v obroč skoraj do konca in vsakič odrezani del testa malo obrneš, da je zareza navzgor. Ko je obroč narezan naj testo zopet počiva vsaj 15 minut. Venec pečeš 20 minut.

2 thoughts on “Venec kruha

Kaj bo dobrega?