Rižota z bivoljo mocarelo in mladimi artičokami

IMG_3714

Bolj zapeljive zelenjave, kot je mala, mlada artičoka, res ne poznam. Rožnata oblika, cvet in prelivajoče-se barve od zelene do vijolične… Tisti “art” v imenu ji prav pristoji. Odlične so kuhane, še boljše pa malo popečene, ko dobijo tak poln, oreščkast okus.

Torej za ta recept sem artičoke na koncu rahlo prirezala, jih v kropu kuhala par minut, potem pa sem jih odcedila, začinila in polila z olivnim oljem. Pekla sem jih dobrih 15 minut na 180 stopinj, oziroma toliko, da so primerno zapečene. Zraven lahko priložiš še par strokov česna v olupku. Dobrote naj se pečejo medtem, ko pripravljaš rižoto.

Na maslu popražiš riž za rižoto (arborio), da zastekleni potem pa ga zaliješ z 1,5 dcl belega vina. Vesčas mešaš. Ko se vino vpije, postopoma dodajaš vročo zelenjavno jušno osnovo. Vsakič po pol zajemalke, nič več. Tako dodajaš in mešaš približno 20 minut. Riž mora biti lepo kremast ampak ne razkuhan. Tik prej, ko naj bi bila gotova, odstaviš rižoto z ognja in vanjo raztrgaš 100 g bivolje mocarele. Premešaš, začiniš in z njo takoj na krožnik. Ko so artičoke gotove, jih pokapljaš še z limono in zložiš na rižoto. Česen stistneš iz olupka in dodaš na krožnik. Na vse skupaj nastrgaš še parmezan in streš malo popra.

Kaj bo dobrega?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s