Ječmenova rižota z rdečo peso

IMG_1652a

Pred parimi leti sem v eni dobri angleški restavraciji prvič jedla rižoto iz ječmena. Torej ječmoto :) Pripravljena je bila z jabolki in zelo močno govejo osnovo. Čudovito razodetje. Zato sem jo začela pripravljati tudi sama. Resda ni tipično kremasta kot je tista prava italjanska, vendar je zelo dober približek in okus ječmena je drugačen od riža in že zaradi tega ji je vredno dati priložnost.

Tokrat sem ječmenovo rižoto pripravila z rdečo peso. Torej priprava rižote iz ječmena je popolnoma enaka kot tista iz riža. Najprej olupiš in nastrgaš eno rdečo peso, potem pa na olivnem olju prepražiš drobno sesekljano čebulo in 1 strok česna ter paziš da ne porjavi. Primešaš ječmen, posuješ s ščepcem timijana in mešaš, da malo zastekleni. Posoliš nato pa zaliješ z belim vinom, mešaš in počakaš, da se vpije. Nato primešaš nastrgano rdečo peso. Tako kot ob kuhanju rižote je tudi tu dobro imeti blizu že dobro segreto jušno osnovo, da z njo postopoma zalivamo ječmen. Vsakič zalijemo le toliko, da se malce razredči. Kuhaš malce dlje kot riž, torej dobrih 20 minut. Ko je ječmen že skoraj skuhan še malo začiniš s soljo in poprom, dodaš 1 žlico hrenovega namaza in žličko masla ter en stisk limone (eno čajno žličko).

Preden ječmenovo rižoto postrežeš jo podrobiš z mladim kozjim ali ovčjim sirom ter petršiljem.

2 thoughts on “Ječmenova rižota z rdečo peso

  1. Mmmm, verjamem, da je odlična. Žal je ne bom poskusila, ker ječmen vsebuje gluten, ampak kombinacija je pa super. V eni ljubljanski restavraciji ječmenovo rižoto imenujejo ričota (ječmen-ješprenj-ričet). Sem jo naročila po pomoti, ker sem mislila, da je pač napaka v jedilnem listu :) Ne spomnim se več, v kakšni kombinaciji je bila, pojedel jo je mož, jaz pa sem ostala z dolgim nosom :)

Kaj bo dobrega?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s