Ržen kruh z divjim kvasom

IMG_1039

Vikend je tu in čas za peko kruha tudi. Za takega rženega divjaka človek potrebuje namreč 2 dneva priprave. Prvi dan ojačaš droži in drugi dan ga zamesiš in spečeš.

Postopek je tak, da iz 10 gramov oz 3 % droži pripraviš rženo različico. Primešaš 192 gramov ržene moke (54%) in 153 gramov vode (43%). Zmešaš in pustiš 12 ur na sobni temperaturi.

Naslednji dan zmešaš ržen divji kvas – 345 gramov, dodaš 206 gramov vode, 125 gramov ržene moke in 165 gramov pšenične moke. Testo naj počiva 20 minut potem pa primešaš 8 gramov soli. Jaz uporabljam piransko sol. Potem počakaš 20 minut in testo pregneteš – 5 x na vsake 20 minut.

Na koncu testo povaljaš v moki, stisneš konce v lepo napet hlebček in ga položiš v dobro pomokano košarico za vzajanje – obneš ga tako, da je stisnjeni del na dnu. To pa zato, ker tega kruha ne prerežeš pred peko. Ko bo med peko vzhajal, bo sam naredil čudovite razpoke.

Kruh naj vzhaja vsaj uro in pol. Pečeš ga v dobro segreti pečici, po možnosti na kamnu za peko kruha ali pic, na 250 stopinj 15 minut in nato še 30 minut na temperaturi 220 stopinj. Kruh dobi še več vzgona in lepšo skorjico, če je na začetku med peko v pečici veliko pare. To narediš tako da prvih 5 minut vsake toliko pršiš stranice pečice. Kruh je pečen, ko votlo zadoni, če potrkaš po spodnjem delu.

7 thoughts on “Ržen kruh z divjim kvasom

  1. Zanimivi recepti. Ampak pišem pa ti predvsem zato, da pohvalim tvoje slike. Tudi sama se zadnje čase ukvarjam s food fotografijo oz. se učim.. in vem, da ni ravno lahko, kot se mogoče zdi na prvi pogled.. :)

Kaj bo dobrega?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s