Masala chai – indijski čaj

IMG_0940

V Indiji vas na kakšni tržnici začimb ali svile, prav radi pogostijo z masala čajem. Gre za precej pekoč in sladek napitek, ki garantirano sproži takojšnjo znojenje… kar pomeni, da gre za nadvse primeren napitek za trenutne vremenske razmere. Zvarek precej blagodejno vpliva tudi na vsesplošno telesno odpornost saj mešanica vsebuje neverjetno količino “vročih” začimb.

Osnova, ki se imenuje karha, je sestavljena iz koriandra v prahu in zelenega cardamoma. Tem dvema se običajno doda cimet, klinčke, poper, janež, komarček… na jugu Indije pa dodajo tudi žafraniko, allspice, kumino in muškatni orešček.

Za čajno osnovo uporabiš močan črn čaj tipa Assam. Napitek pripraviš tako, da čaja ne prelivaš z vodo, temveč zmešaš skupaj pol skodelice mleka in pol skodelice vode. Vmešaš 1 čajno žličko čaja in polovico žličke masale in najmanj eno zvrhano žličko rjavega sladkorja. Jaz priporočam dve. Zmešaš, zavreš in precediš. Za močnejši okus pustiš vreti dlje časa.

Advertisement

4 thoughts on “Masala chai – indijski čaj

    • Ne gre za recept – gre za predstavitev napitka, kajti mnogi takšnega čaja ne poznajo. “Masala” pomeni mešanica začimb in v Indiji ga družine pripravljajo iz začimb, ki so na voljo – glede na sezono ali lokacijo. Navedla sem tiste začimbe, ki so običajno v teh mešanicah, vsak pa si lahko sam nameša masalo kot se mu zdi najbolj primerno. :) Lep pozdrav!

Kaj bo dobrega?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s