Pirin hlebček

Ta kruhek je tako dober, da ne potrebuje prav nič drugega na sebi kot dobro maslo. Sploh, ko je sveže pečen in še rahlo topel. Pač ne verjamem v tabu, da se toplega kruha ne sme uživati ali celo da je to strupeno… Ko sem ravno pri tej temi – ali obstaja kakšna znanstvena razlaga, ki potrjuje ta tabu? Kakorkoli, recept za to skorjasto uživancijo je:

Najprej zmešaš 288 g drož z 216 g tople vode, tako da se voda lepo vmeša. Potem dodaš 240 g bele moke, 130 g pirine moke in 156 g pšenične moke. Premešaš in pustiš počivati 20 minut. Testo najbolje vzhaja če doseže temperaturo 20 stopinj. Potem vmešaš 8 g soli, rahlo pregneteš in zopet pustiš počivati 15 minut. Po tem času zopet pregneteš in pustiš spet 15 minut. To ponoviš še enkrat. Nato podaljšaš čas počivanja testa – torej ga rahlo pregneteš potem pa naj počiva 40 minut. Potem ga več ne gneteš temveč testo dvigneš iz posode in ga prepogneš s štirih strani kot pisemsko kuverto in pustiš počivati 40 minut. Po tem času spet ponoviš enako prepogibanje in naj počiva 30 minut. Potem ga nežno zviješ v žogo in preneseš v vzhajalno kožarico ali banneton. Za vzhajanje potrebuje vsaj 2 uri, oziroma toliko, da se poveča še za enkrat.

Iz vzhajalne košarice ga prevrneš na glineno ploščo za peko pic – ali pa na peki papir, v pekač, prerežeš po sredini in ga pečeš v dobro ogreti pečici, na najvišji temperaturi oziroma na 250 stopinj. Da bi se med peko ustvarila para lahko na spodnji nivo v pečici vstaviš posodo z vodo, ali pa pečico pršiš po stranicah prvih 5 minut. Po 15 minutah zmanjšaš temperaturo na 220. Vse skupaj naj se peče 30-35 minut.

IMG_0142

4 thoughts on “Pirin hlebček

  1. Eno mal postrani vprašanje. Moko dobim iz mlina, povečini polnozrnato, dobesedno :D . Mleto je v kamnitem mlinu. Občasno sem jemal tudi pirino polnozrnato. Nisem opazil kakšne razlika, razen cene (OK in vedenja, da zadeva ni špricana, ker pšenica je enkrat do dvakrat na začetku svoje rasti). Torej kaj je hec pirine moke?

    • Navadna pšenica in pira se razlikujeta po vsebnosti sestavin – na primer pšenica ima več ogljikovih hidratov, manj beljakovin, manj maščobe in več glutena kot pira. Zaradi tega je pira “bolj zdrava”

Kaj bo dobrega?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s