Polenovka po portugalsko

Bacalao

Ne, ne izgleda prav nič slastna ta trda in zverižena, presušena in skorjasta od soli, zapakirana v vakuum…ampak polenovka je pravzaprav starosta ribje gastronomije. Pridelava oziroma obdelava polenovke – torej sušenje in soljenje – je staro več kot 500 let. Zaradi obstojnosti so jih pomorščaki jemali na galeje ob svojih odpravah, ki so plule med starim in novim svetom… Seveda so kmalu tudi tam prišli na okus in začelo se je z njimi masovno trgovati. Vzdolž mediteranskega morja, v Afriko in čez Atlantik pa vse do Brazilije se polenovka infiltrirala v tradicionalno kuhinjo. Zato se je norveški klipfiske preimenoval v bacalao, bacalhau, bakalar, bacalla…

Za pripravo se je potrebno odločiti vsaj dva dneva prej, saj je treba ribo namočiti v vodo za 36 ur in vmes vsaj dvakrat zamenjati vodo. Nato pa sledi precej enostaven osnoven recept, ki varira glede na regijo. Potrebuješ 1 kg slanika, 1,5 kg krompirja, 4 čebule, 1/2 kg rdečih paprik, čili, 5 strokov česna, 700 g narezanih pelatov, 200 g paradižnikove mezge.

Potrebuješ posodo z debelim dnom, katerega hrabro prekriješ z olivnim oljem. Nato zlagaš sestavine po slojih. Rezine čebule, rezine krompirja, slanik narezan na kocke, sesekljan česen, pelati in paradižnikova mezga, rezine paprike, svež ali sušen čili in potem ponoviš še en sloj. Čisto po vrhu narežeš še malo masla potem pa doliješ vodo, ki sega do polovice sestavin. Naprej naj zavre, potem pa zmanjšaš ogenj in kuhaš pokrito kakšno uro, potem pa posodo odkriješ in kuhaš še približno 30 minut oziroma toliko, da voda skoraj povsem izpari. Običajno je dovolj slano že zaradi polenovke, sicer pa malo dosoliš in popraš. Posodo na vsake toliko zasukaš levo in desno, da se ne bacalao ne prižge na dno. Tradicionalno se zraven postežejo polnozrnati suhi kruhki, kot na primer Wasa, po mojem pa se zraven še okusneje poda malo popečen ržen kruh.

One thought on “Polenovka po portugalsko

Kaj bo dobrega?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s