Tom Yam juha s svežo tuno

Processed with Cameramatic app.

Osvežujoče nasitna tajska juha Tom Yam me je v prvem poskusu očarala in se mi silila v vsaj en obrok skoraj vsak dan počitnic na Tajskem. Tam sem jo ponavadi jedla z zelenjavo in svežim škampi, gamberi in lignji, piščančjim mesom,  včasih se je pod mlečnato gladino našla kakšna školjka… S svežo tuno sem juho prvič naredila doma in moram priznati da gre za triumf  – bogat kremast okus kokosa, aroma limet in galangala ter rezine sveže tune. Božansko.

Za pravo tom yam juho potrebujemo čimbolj sveže sestavine in na žalost se jih ne da z ničemer nadomestiti, če jih nimate pri roki. Govorim o poglavitnih, ki dajo juhi njen razpoznaven okus – kaffir lime listi, galangal, limonina trava. Jaz sem svoje prinesla z dopusta in so lepo zmrznjene, ko bodo pa pošle… bom pa žalostna. Limonina trava se pri nas že da dobiti medtem ko prvih dveh ne.

V voku ali katerikoli posodi najprej zavreš 300 ml vode, dodaš 4 kaffir lime liste, 4 rezine galangala in spodnji del limonine trave. Nato dodajaš zelenjavo, ki jo mirno lahko prilagajaš. Jaz sem dodala na kolobarčke narezan korenček, pol bučke, četrt čebule, 1 strok strtega česna, pol paradižnika, majhno koruzico. Nato dodaš žlico svetle sojine omake in žličko sladkorja.

Ko je zelenjava skuhana juho odstaviš in vanjo vmešaš 1 žlico paste iz čilija, žlico soka limete, in dobrih 50 ml kokosovega mleka. Jaz ga dam ponavadi še več, saj je okus po kokosu še bolj intenziven. Dodaš sol če je potreba. V juho nasuješ sesekljano mlado čebulo in liste koriandra, če je pri roki. V kolikor dobro prenašaš pekočino potem naj gre v juho še prerezan svež čili. Na koncu juhi dodaš na rezine narezan tunin file.

2 thoughts on “Tom Yam juha s svežo tuno

  1. Svez galangal dobis v Celovcu v Thai shopu, kaffir lime listov pa se nisem zasledila v okolici…Baje ob cetrtkih hodi neka teta prodajat na ljubljansko trznico iz Gradca te zadeve in nasi thai lokali to tam kupujejo (sam jest je se nisem nasla)

  2. Čao! Hvala za info. Sabina. Ko mi zmanjka grem via Celovec. Vendar me prav kaffir lime listi skrbijo. Drugače se je pa odlična kitajska trgovina odprla v Šentvidu/Lj. Imajo res veliko izbiro.

Kaj bo dobrega?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s