Ohrovtovi zavitki z limonino omakco

Ohrovtove glave me vedno tako fascinirajo, ko jih vidim v trgovini med ostalo zelenjavo, da kakšno kupim samo zaradi tega ker izgleda tako nenavadno lepo. Potem pa sem postavljena pred dejstvo kaj pravzaprav narediti iz nje. Prezkusila sem nekaj različnih receptov ampak se mi zdi da ima ta še najboljšo “upabno vrednost” ohrovta. Torej, da ohrani svojo lepoto marmoriranega lista in tudi na krožniku izpade čudovit. Za enak recept bi človek lahko uporabil tudi zelje.

Količino riža in mesa lahko prilagajaš glede na okus, sicer pa sem v tem receptu uporabila približno 100 g riža in 400 g mletega govejega stegna, ki je bolj pusto kot običajno mešano mleto meso. Riž je potrebno prej dobro sprati in namočiti za kakšnih 15 minut. Za nadev skupaj zmešaš mleto meso, odcejen riž, drobno sesekljano čebulo, 1 jajce, pest petršilja, dve žlici olivnega olja ter soliš in popraš po okusu.

Zunanje liste ohrovtove glave, ki so poškodovani ali oveli, uporabiš za podlago v loncu, kjer se bodo kuhali. Z njimi obložiš dno in stranice. Ostalim ohrovtovim listom porežeš trdi štrcelj in jih v kropu hitro pokuhaš. Najboljše le po par listov naenkrat. Počakaš da se rahlo ohladijo potem pa jih nadevaš in tesno zviješ ter zložiš v lonec. Lahko tudi v več plasteh. Ko končaš dobro poliješ z olivnim oljem, lahko dodaš tudi malo masla, potem pa čez naliješ vodo toliko da jih pokrije. Na majhnem ognju jih kuhaš 50 minut. Ko so gotovi, jim odliješ vodo, ki jo uporabiš za omako.

Omako narediš tako, da zmešaš 1 žlico koruznega škroba s toliko vode, da se naredi krema. V drugi posodi zmešaš dve jajci, dodaš sok ene limone, kremo iz škroba ščepec soli in med stalnim mešanjem dolivaš še vročo vodo v kateri so se kuhali zavitki, toliko da se naredi omaka.

Kaj bo dobrega?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s