Dobesedno polnozrnat kruh

IMG_9727

Ne, ne gre za polnozrnat kruh ampak za dobesedno polnozrnatega. V trgovini tak kruh najdeš že narezan, ponavadi nemškega porekla. Odličen substitut jutranjim kosmičem. In sploh ni nujno, da ga s čim namažeš. Lahko ga ješ kar tako z jabolkom :) Priprava sploh ni tako zakomplicirana, vzame pa veliko časa.

Potrebuješ pa pšenico ali pa rž v zrnu, drože, pivo ali vino in nekaj moke. Drože imam jaz vesčas na zalogi ker za peko kruha le redko uporabim pivski kvas. Mislim, da se jih bi dalo pri tem receptu nadomestiti z navadnim kvasom, vendar ga dodaš le malo, da se kruh preveč ne dvigne. Torej dan prej pokriješ 300 g rženih zrn z vodo in zavreš ter kuhaš 45 minut. Vodo dodajaš po potrebi. Odstaviš z ognja in preliješ s 300 g belega vina ali piva. Pustiš, da se čez noč tekočina vpije. Naslednji dan zrna odcediš in jih 600-650 g zmešaš z 200 g drož ali pa 20 g svežega kvasa, 175 g tople vode, 300 g ržene moke, 7 g soli in 40 g medu. Zmešaš z leseno žlico in pustiš 10 minut. Medtem pripraviš model – s povoščenim papirjem lepo in tesno obložiš pekač za kruh in pomažeš z oljem. Potem model napolniš z maso, jo lepo zravnaš in pokriješ s krpo. Testo naj počiva slabe 4 ure na toplem. Medtem časom se bo dvignil za 1/3. Model potem prekriješ z alufolijo in pečico segreješ na 200 stopinj.  Pečeš 30 minut na sredini pečice. Potem zmanjšaš temperaturo na 180 in pečeš še 30 minut. Nazadnje zmanjšaš temperaturo na 150 stopinj in pečeš še 90 minut. Zadnjih 30 minut odstraniš folijo, da se kruh še povrhu lepo zapeče. Ko je kruh pečen naj se shladi kar v modelu. Zdaj pa najtežji del. Ko je kruh ohlajen ga zaviješ v dobro naoljen peki papir, zvežeš z vrvicami in ga pustiš pri miru na sobni temperaturi še en cel dan in eno noč. Šele nato ga lahko razrežeš.

4 thoughts on “Dobesedno polnozrnat kruh

 1. O super je videti tole,
  zanima me le, če je potem tudi tako zoprno kisel kot je tisti polnozrnat nemški? Tistega sploh ne spravim po grlu.

  Hvala,
  Anita

  • Zdravo! Odvisno kakšne drože daš. Če delaš z navadnim kvasom ali pa z nastavkom, ki je fermentiran brez fruktoze potem ne zakisli. Če delaž drože s pomočjo sadja, potem da bolj kisel okus.

  • gre za daljši postopek ki traja več kot teden dni, da dobiš zmes primerno za vzhajanje testa. Najboljše da še danes napišem en post in natančneje obrazložim.

Kaj bo dobrega?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s