Kremasti ringlojev ali pa slivov sladoled

sladoled

S sladoledom je tako – manj kot je vodnih kristalčkov v njem, boljši je. Vodni kristalčki nastanejo, ko sladoledna masa zmrzuje, in sploh če je masa prehitro zmrznjena. Potem ostaneta še dva razloga – premajhna vsebnost sladkorja in premajhna vsebnost maščob. Kadar se človek loti nizkokaloričnih in nizkosladkornih sladoledov se ponavadi to enači z visoko vsebnostjo vodnih kristalčkov, sladoled je že nekje na pol poti do sorbeta. Zlohotnih vodnih kristalov se torej lahko ognemo z nepogrešljivo napravo – aparatom za pripravo sladoleda. Ta sladoledno maso zamrzuje počasi, jo medtem meša in tre vodne kristale. Tako dobimo precej gladek sladoled, vendar pa mora človeka še vedno rahlo zaboleti pri srcu, ko v zmes vliva sladko smetano in sipa sladkor. Le tako lahko izdelamo zares dober, kremast sladoled. Pa še en napotek – najbolje je, da se človek pri količinah sladkorja dobro drži recepta. Kljub temu, da se bo večini zdelo sladkorja preveč, je dober razlog ta, da ima taista zmes za sladoled bolj sladek okus preden je zmrznjena, kot potem, ko je že zmrznjena. Če se bo kdo zanašal na svoj okus, se zna zgoditi, da bo sladoled premalo sladek. Sladolede sem delala iz vsemogočega – iz sivke, rožmarina, sadja, oreščkov, začimb … Ampak najbolj pa stavim na spodnji recept, saj je sladoled garantirano kremast. Sladoled je namreč narejen na osnovi merenga, oziroma stepenih beljakov s sladkornim sirupom.

450 g razkoščičenih ringlojev daš v ponev in potreseš s 110 g (rjavega) sladkorja. Počasi naj se kuha, da se lepo razkuha in zgosti. Vse skupaj porineš skozi sito, da se ločijo trši delci. V kozici nato raztopiš 230 g sladkorja s 150 ml vode. To naj zavre in se kuha dobrih 5 minut, da dobiš sirup. Nato stepeš beljaka dveh velikih jajc do trdega, zmanjšaš hitrost in nato enakomerno vlivaš v beljake še vroč sirup. Masa bo postajala sijoča in prijetno kremasta. Potem vmešaš v maso še malo pomarančne lupinice in ringlojev pire. Posebej zmešaš še 300 ml sladke smetane do kremastega, vendar ne do trdega. Smetano vmešaš v ringlojevo zmes, potem pa vse skupaj v aparat za sladoled. Ta masa je primerna tudi za tiste, ki nimajo aparata za sladoled. Namesto zadnjega koraka lahko zmes zliješ v plastično posodo in zamzneš.

4 thoughts on “Kremasti ringlojev ali pa slivov sladoled

  1. Tole se sliši in vidi tako finoooo…:) Moramo poskusit…

    lp, ana

    p.s. In tale KitchenAid je tud fotogeničen :) Ima ta nastavek za sladoled zraven? Sama se odločam za nakup tegale “mikserčka” …si zadovoljna?

  2. Čau!
    Ja, ta mikser me je najprej prepričal s svojim izgledom – tega ne pospravljaš v omaro :). Čeprav je zelo “old school” ima vseeno nešteto možnosti za različne nastavke in posode. Ponavadi jih dokupiš po potrebi. Tudi posodo za sladoled moraš dokupiti. Jaz sem zelo zadovoljna!

  3. Pingback: Domač lešnikov sladoled v kornetu | Tolsta nutrija

  4. Pingback: Štrudljeve lučke | Tolsta nutrija

Kaj bo dobrega?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s